LEGENDÁKKAL TELI SOPRON

Macskaköves, magas sarkút nem kímélő utak, kanyargós, szűk kis utcák, páratlan történelmi hangulat. Azt mondják, mi magyarok, életünkben legalább egy alkalommal eljövünk a hűség városába - ha máskor nem, egy iskolai kirándulás alkalmával. Nos,erre a legtöbb esetben vendégeink rácáfolnak, hiszen aki egyszer ellátogatott hozzánk, időről-időre visszatér, az iskolás évek után párjával, majd családjával.
Számos legenda, érdekes történet fűződik az egyes főúri palotákhoz, szabadtéri műemlékekhez.
Az alábbiakban egy kis virtuális sétára csalogatjuk Önöket! Mi ezeket a látnivalókat mutatnánk meg városunkban - a teljesség igénye nélkül.

Tűztorony

Sopron leghíresebb szimbóluma egybeforrt a város nevével. Ki ne tudná beazonosítani, ha hallja e nevet? A páratlan kilátással rendelkező emlékhely aljában vezet át a Hűség Kapu, mely az 1921-es népszavazás emlékére kapta nevét. A torony tövében érdekes kiállítás várja a látogatókat, ne hagyjuk ki! Persze csak akkor, ha túléltük a 200 csigalépcsőt... Ugyancsak itt található az a kulcs alakú alkotás, mely azon 13. századi történelmi eseménynek állít emléket, amikor Sopron megkapta a szabad királyi város rangot.

Szentháromság-szobor

Bevett gyakorlat volt, hogy a törökkel vívott háborúk után kitört pestisjárványok túlélői fogadalmi ajándékként szobrot állítottak. Egy házaspár,  Löwenburg Jakab és Késmárki Thököly Katalin által felállíttatott ún. fogadalmi pestis szobor állítólag a legkorábbi hazánkban. Érdemes megpihenni a szobor társaságában, és élvezni a Fő tér páratlan élményt nyújtó látványát!

A Zöld Kő legendája

Ma már mindent megörökít a telefonunk. Erről az élményrögzítő készülékről elődeinknek sajnos le kellett mondaniuk. S hogy tényleg járt-e valaki Sopronban? Nos, egy leleményes kérdésre válaszolva - miszerint hol található a Zöld Kő? - mindenki megbizonyosodhatott arról, az illető tényleg járt-e a városban. Önök tudják, hogy hol található a Zöld Kő?

Mária-szobor

Ezen a helyen állítólag eredetileg egy szégyenoszlop, ún. pellengér állt. Később, a 18. században a katolikus egyház hívei adományokból Mária szobrot emeltek a helyén, mintegy megtisztítva a sok bűntől az egykori pellengért.

Lábasház és a Mária-kút legendája

Az Orsolya téren található épületet eredetileg egybefüggő falak alkották, csak a bombatámadások után vált láthatóvá az árkádsor. Ma a Soproni Múzeum időszakos kiállításainak ad helyet.
Ismét egy legenda! A Lábasháznak is helyet adó Orsolya téren található kutat állítólag egy ferences rendi szerzetes tiszteletére állították a harkai polgárok, mintegy bűnbánatuk jeléül. S mi volt a szerzetes bűne? A harkai szőlő ültetvényeknél megkívánt egy fürt szőlőt, amit a helyiek lopásnak értelmeztek, sőt a hoppon maradt egyházfit még kalodába is zárták.

Középkori Ó-zsinagóga

1300 körül a mai Új utcában telepedett le a soproni zsidóság, itt építette meg zsinagógáját is. Különlegessége, hogy Prága és Krakkó mellett egyedül Sopronban maradt meg a jellegzetes hármas felosztás - férfi zsinagóga, női imaterem, rituális fürdő. 1526-tól, a zsidók elűzésétől feledésbe merült az épület, lakóházzá alakították át. Így volt ez egészen 1976-ig, azóta állandó kiállítással, az eredeti hármas egységgel várja az érdeklődőket.

Festőköz

Aki a különleges, boltozatokkal tagolt Festőközön egyszer is áthalad, sosem tudja azt elfelejteni. Szinte halljuk a szűk sikátorban a kékfestő kelmék suhogását, ugyanis a kékfestők itt vitték át vásznaikat a festőház padlására az Ikva patak hídján átkelve.

Petőfi Színház

Az 1841-ben, klasszicista stílusban épült színházat a 20. század elején tűzveszélyessé nyilvánították, így át kellett építeni. A szecessziós stílusban újjáépült teátrum falai között napjainkban élénk színházi élet zajlik. Az épületnek helyet adó téren hangeffektekkel ellátott szökőkút csobogására pihenhet meg az elcsigázott városlátogató.

Lenck Villa

A csodaszép villát a 19. század végén építtette a Lenck család. A Deák tér nyugati oldalán eredeti, klasszicista pompájában tündököl az épület, mely 2020 óta ad helyet a Soproni Múzeumnak. A múzeum egy különleges tárlattal várja látogatóit. A kiállítás egy történetbe foglalva - Liza, a nagypolgári család lánya éppen esküvőjére készül - mutatja be a kézműves mesterségek, műhelyek világát, a 19. századi polgári miliőt, szokásokat, mindennapokat.

Sopron templomai

A sok szakrális emlék közül a turisták körében az egyik leglátogatottabb a Szent Mihály Templom, Sopron legrégebbi plébániatemploma, mely 2020-ban, egy hatalmas rekonstrukciót követően nyerte vissza eredeti pompáját. Nevezetes még a sopronbánfalvi Pálos Karmelita Kolostor, mely jelenleg egy elvonulási, meditációs központnak és egy hotelnek ad otthont. És végezetül természetesen még egy legenda, ami a Bencés, ún. Kecske Templomhoz fűződik, miszerint a templom abból a kincsből épült, melyet egy kecske ásott ki.